Hverdager mellom klokken 13 og 17 i sommer kan du nyte både stillhet, musikk og historiske omgivelser - midt i Tromsø sentrum. Det er flere gode grunner til å stikke innom:
Grunn god nok er at historien om kirkene i Tromsø sentrum går så langt tilbake som til 1200-tallet, så du står faktisk på noe som har vært hellig grunn i århundrer.
Den første kirka i området ble nemlig bygget av kong Håkon Håkonsson rundt år 1250, og blir omtalt som et kongelig kapell. Den er til og med nevnt i «Håkon Håkonssons saga»: «Han lot bygge en kirke nord i Troms og kristnet hele kirkesognet». Og siden har det stått en kirke her. Eller, det har stått flere ulike kirker i området der domkirka står i dag.
Den siste kirken som sto her før denne, ble først flyttet utenfor den tids bygrense, ikke langt fra den bygningen som i dag huser Kunstforeningen. Etter noen år ble den flyttet igjen, og står i dag pent plassert på toppen av øya, som kirke for Elverhøy menighet.
Den eneste av sitt slag i Norge
En av de andre gode grunnene til å komme innom kirka i sentrum, er for å oppleve atmosfæren i den eneste protestantiske domkirken oppført i tre i Norge. Bygget i 1861 i nygotisk stil av solid tømmer fra Målselv, er den vel bevart med farger og detaljer: Dører malt med ådringsteknikk, en vakker prekestol, orgel og altertavle er alt fra samme tidsepoke.
Kirken ble innviet i 1861 og kirketårnet var på plass året etter, mens kirkeklokkene ikke ble montert før i 1864. Da ble også uret fra den gamle rådstua også montert. I dag har kirketårnet ur på alle fire sider og kirkeklokker som har reist hele veien fra Hamburg til Tromsø. De klinger fremdeles vakkert hver hel- og halvtime.
Få et glimt av bibel fra 1600-tallet
Vanligvis dekket av et klede, finner vi bibelen fra Christian IV anno 1634. Gitt i gave til domkirken i 1965, og plassert på alteret, blir det kun slått opp i dagens tekst ved jul, nyttår, påske, pinse, 17.mai, Olsok og Allehelgenssøndag. I informasjonsteksten som ledsager gaven, skrevet av domprost Ola Steinholt 23.mars 1990, står det: «Det blades i den bare sjelden og med varsomhet». Du kan se den klede-dekkede bibelen rett under altertavlen, flankert av domkirkens vakre lysestaker.
Altertavlen – en briljant kopi
Altertavlen er malt på tre av Christen Brun og er en kopi av Adolpf Tidemands verk «Oppstandelsen», som forestiller Jesu oppstandelse fra de døde. Vil du oppleve originalen, må du ta turen til Drammen og Bragernes kirke der. Altertavlen var på plass over tjue år etter at kirken ble innviet, men er ikke mindre vakker og storslagen av den grunn.
Gammelt og nytt orgel kan kobles sammen
Domkirken har to orgler: Et splitter nytt orgel fra 2017 og et som er mer enn ett århundre gammelt. Det originale orgelet som ble bygget i 1863 befinner seg på galleriet, det nye fremme i kirken, ved koret. Det spesielle med disse orglene, er at de kan kobles sammen og fylle kirkerommet med klang! I kirken finner du dessuten en cembalo, et elektrisk piano og et fabelaktig Steinway-flygel.
En musikalsk sommeropplevelse
Så skulle man ønske å oppleve at kirkerommet klinger i vakker musikk av ymse slag, er det bare å ta turen innom alle dager i juli, kl 1530. Da har nemlig domkirkens egen kantor, Hijoo Moon, samlet sammen et knippe profesjonelle musikere og solister. Disse byr på et spennende utvalg sjangre, både kammermusikk, jazz, orgel og piano. Det er konserter hver dag, og de er alle gratis for publikum. En gylden mulighet til å få med seg flere musikalske opplevelser i vakre og historiske omgivelser.
Sogneprest Kjell Riise. Foto: Gry Dørnberg Olsen
Ikke glem gudstjenestene!
Stikker du hodet innenfor kirkedøra denne sommeren, vil du helt sikkert treffe på en av våre trivelige og gjestfrie verter, som kan fortelle deg litt om kirka og hva som foregår av aktiviteter, konserter og annet.
Sogneprest Kjell Riise vil også minne om at det hver eneste søndag er gudstjeneste klokken 11:
- Vi vil påstå at en gudstjeneste i denne vakre bygningen er en nydelig opplevelse og godt for sjela, smiler han og oppfordrer alle som enda ikke har vært i domkirka om å ta turen innom.
- Grip anledningen, øyeblikket og opplevelsen!
Velkommen skal du være!