- Vi har kommet langt og det skal feires, men det er mye som gjenstår, sier Sunniva Lægdene og prest Kristine Berg som skal delta på gudstjenesten i Tromsø domkirke 8. mars kl. 20.00 (OBS: rettet klokkeslett til 20).
Bilde: Prest Kristine Berg og Sunniva Lægdene Foto: Gry Dørnberg Olsen
Å feire denne dagen med gudstjeneste er en tradisjon for domkirka. Sokneprest Kjell Riise forklarer at likestilling mellom kjønnene er like viktig for kirka som for samfunnet for øvrig.
- Det handler om å utfordre og røske opp i holdninger hos oss selv og andre. Og Tromsø domkirke er ei kirke for hele byen, det er Tromsøs storstue. Der er det naturlig med en større bredde i gudstjenestene enn i enkletmenighetene, forklarer han. - Dessuten befinner vi oss i et bispedømme som kan skryte av å ha Norges første kvinnelige prest, nemlig Ingrid Bjerkås. Det er god nok gunn til å la seg inspirere!
Glad og stolt
Kristine forteller at for akkurat denne gudstjenesten har de forsøkt å finne salmer uten maskuline ord. Vanskelig, men ikke umulig, viser det seg:
- Vi har funnet noen veldig fine, blant annet salmen Bring many names. Det er mange navn på Gud. En nydelig salme som vi gleder oss til å synge. Ekstra artig er det at Anne Nymo Trulsen er med som solist i gudstjenesten. Nok en grunn til å glede seg, smiler Kristine.
Sunniva blir veldig glad og stolt over å være en del av feiringen denne dagen: - Jeg kjenner at det er en viktig dag for meg, en merkedag, sier hen. - Derfor skal jeg gå i tog, ha på meg ekstra fine klær, være i kirka og feire sammen med familie og venner.
Hen påpeker at det er viktig å bringe likestilling frem i lyset, og at det ikke lenger bare handler om likestilling mellom menn og kvinner, men mellom alle mennesker.
Mange lider i stillhet
De kjenner begge at dagen handler om så mye, men at det er noen saker som kan være viktigere enn andre å fokusere på.
- Å arbeide mot vold og overgrep er en av disse viktige sakene, sier Kristine. - Mange lider i stillhet, og tør kanskje ikke si noe i frykt for å ikke bli trodd. De vet ikke hvordan de skal komme seg ut av det. Da er det viktig å sette søkelyset på at de ikke står alene i denne situasjonen, de har en stemme og de vil bli trodd. Ved å snakke om dette, løfter vi dem frem i lyset og det vil kanskje bli lettere å ta kontakt, understreker hun.
Kirka er for alle
Begge tror at likestillingssaken er viktig å feire for alle, og gleder seg veldig til gudstjenesten:
- Mange som lider, og det er solidaritet i å ønske at alle skal ha like rettigheter, sier Sunniva. - Uavhengig av kjønn, alder eller andre ting. Vi har kommet et stykke på vei, men det er fremdeles mye jobb igjen! Det er fint vi kan gjøre dette i kirka.
- Kirka er et sted der man kan være seg sjøl, legger Kristine til. - Det skal ikke være nødvendig å være enig i alt som sies, eller tolkninger som blir presentert. Sunniva nikker og er enig: - Kirka er et trygt rom som det er behagelig å være i, avslutter hun.
Tid: 8. mars kl. 20.00 (OBS: rettet klokkeslett, kl. 20 er korrekt!)
Kan./Org.: Stamen Dimitrov Stantchev
Kirketj.: Eunice W. Njogu
Prest: Kristine Elisabet Berg
Prest: Stig Rune Lægdene
Prest: May Line Angell
Prest: Eir Andreas I. Berg
Medliturger: Sunniva Lægdene, Solveig Meløe
Solist: Anne Nymo Trulsen