Full trøkk på kirkefestival!


Fra lørdag 29. oktober og til 5. november er det usedvanlig mye som skjer av kirke, kunst og kultur i byen vår. TIK, som festivalen kalles, samarbeider nært med Tromsø-kirker for å åpne kirkerommene for nye opplevelser.

Musikere i kirkebenken. Foto: Fredrick Ochieng

Foto: Fredrick Ochieng

- Lunsjkonsertene i Domkirken har aldri vært bedre besøkt enn i år! I går var det faktisk 168 personer fra inn- og utland som fikk flotte, gratis musikkopplevelser. Blant annet spilte førsteamanuensis Ingrid Eliassen på neverlur fra orgelgalleriet. Det var kjempeflott, sier Kjell Y. Riise (bildet), som er i sitt siste år som styreleder for Tromsø kirkeakademi, som står bak festivalen.

Høydepunktene er mange, fra munnspill-kvartetten Sväng som spilte på åpningskonserten i Tromsdalen kirke, til en nesten fullsatt kino med samtale om Praying for Armageddon. Og nydelig barokk-konsert! Jo, det mangler ikke på høydepunkter

Fortsatt mange godbiter på lager

Både torsdag og fredag er det lunsjkonserter i Domkirken. I dag (torsdag) blir det også et foredrag om kirkebyggets historie med tanke på finansiering og funksjon i samtida. Historiker Sigrun Høgetveit Berg og generalsekretær Kristin Gunleiksrud Raaum møtes om dette temaet i Domkirken.

I Grønnåsen kirke blir det garantert stinn brakke – igjen. Tidligere i uka besøkte Eyvind Skeie sin gamle menighet. I ettermiddag kommer barn fra ulike barnekor for å synge sammen med en joiker: Viktor Bomstad. Her blir det garantert barn (og foreldre?) med sommerfugler i magen!

Salmepøbb

Seinere på kvelden kan man gå på Skarven og synge salmer – uten å risikere utkastelse! For første gang arrangeres en salmepøbb på TIK. Fire musikere, under ledelse av kantor Ane Fagerlund Rypdal, vil presentere noen salmer – og invitere publikum på å synge med på andre. Ut fra responsen på Facebook blir det trangt om saligheta på Skarven i kveld!

I dødens fotspor

Den gudbenådede formidleren Per Helge Nylund er så populær med sine vandringer på Tromsø gravlund at det måtte ekstraforestilling til, etter at to «forestillinger» ble utsolgt på null komma niks. Nå er alt utsolgt, men utrolig morsomt at hans vandringer fortsetter å engasjere så mange!

Unge stemmer

I Elverhøy kirke vil elever fra Musikklinja på Kongsbakken videregående holde konsert fredag kveld. I de andre sentrumskirkene er det orgelstemmene som lyder: Det er igjen tid for orgelsafari med buss fra kirke til kirke – med start i Domkirken.

Fra filosofi til froskelår

Det er et visst spenn over lørdagens program. På Skarven er det denne gang Leif Bremer som skal i ilden, med foredrag om Øieblikket – med utgangspunkt i Søren Kierkegaards tenkning. Mens Domkirken har besøk av Cathrine Skjernes med hennes forestilling Frøken Froskelårs Fantastiske Fortellinger – og påfølgende domkafé for store og små.

(Festivalsjef Kjell Y. Riise deler ut festivalprogram. Foto: Fredrick Ochieng)

Ballett

I Grønnåsen kirke blir det en profesjonell forestilling med både dans, poesi, musikk og video på lørdag kveld. Den tar sitt utgangspunkt i hva konservative holdninger har gjort i møte med homofile, og hva det har ført til.

Avslutningsdagen

Både Domkirken og Tromsdalen kirke har rikt musikalsk program på høymessen søndag formiddag. På kvelden blir det en urframføring i Domkirken: Gitarist, sanger og perkusjonist Georg Buljo har komponert ny, ettertenksom musikk med elementer både fra samisk tradisjon og jazzen. Han har med seg jazz-saksofonist Tore Brunborg.

- Georg Buljo gjestet festivalen også i fjor. Vi ville gjerne ha ham tilbake, for han er en spennende musiker. Og hans musikk hører avgjort hjemme i kirkerommet. Jeg håper riktig mange vil få med seg dette, avslutter festivalsjefen.

Se hele programmet her

Tilbake