Familiemesse med fireåringer i farta!


«Vet du hva? Jeg har pyntet meg!» Alma (4) har akkurat fått fireårsbok på familiemesse i Grønnåsen kirke.

«Hun ble helt gira da hun fikk invitasjonen» sier pappa Aksel, som har tatt med seg hele familien og nyter første kirkekaffe uten avstandsregler. «Det var stas å få eget brev i posten.» Rundt bordene sitter smilene løst hos både pensjonister, barnefamilier og studenter, og det deles på frukt og grønt fra markeringen av høsttakkefest.

Utdeling av fireårsbok er en lang tradisjon i den norske kirke, og mange menigheter velger å kombinere dette med høsttakkefesten. «I Grønnåsen inviterer vi alltid fireåringene spesielt til den søndagen vi har høsttakkefest. Å trekke inn naturen er gull i møte med barn.» smiler trosopplærer Astrid Mikalsen. Under gudstjenesten har hun fått god hjelp av barn fra menigheten til å lage bønnevandring, der en av stasjonene var å smake på noe av det vi kan høste fra skaperverket. Håvard (5) fra Grønnåsen barnekor forberedte stasjonen sammen med mamma. «Det er viktig å ha med noe som er sterkt!» påpeker han, og viser frem både blomkarse og gressløk.

Mikalsen sier de ansatte i Grønnåsen legger vekt på at barn kan delta i gudstjenesten ved å gjøre noe aktivt underveis. «Både sang og bønnevandring er en hit – ikke bare med de minste, men også med konfirmantene. Og jeg opplevde at voksne også satte pris på stasjonen med bønnekrukke i dag.» Serine og Anne (begge 7) er enige i det siste. «De voksne kunne skrive på bønnelappen sin» sier Serine. Hun hjalp til med å vise hvordan man kunne lage et fingeravtrykk på en lapp og legge den i krukken. «Men de ville lage fingeravtrykk de også» nikker Anne. Begge går i barnekoret, og synes det er gøy å være med som barneliturger på familiemessene. «Vi får tenne lys eller si en bønn eller helle dåpsvann og sånt» forteller Anne.

Sokneprest Ann Christin Elvemo synes det var fint med mye bevegelse i kirkerommet. "Det ble litt ekstra åpningsstemning av det" smiler hun og refererer til opphevelsen av coronareglene.

Og det synes visst Alma også – hun tar likegodt en runde i kirkerommet på sparkesykkelen før hun drar hjem.

Tilbake