Domprosten har ordet: Mange veier til kjærligheten


"Ofte hører vi vakre historier. Mest berørt blir jeg nok der kjærligheten har måtte strevd en del. Kanskje hadde en av partene mistet troen på kjærligheten etter et mislykket forhold, og så kom det en person inn i livet som endret alt."

Sommer er tid for vigsel. Å vie er noe av det hyggeligste jeg gjør som prest. Det er flott å se unge, voksne eller eldre par si ja til hverandre. Akkurat nå er det høysesong. Alle lørdager i Tromsø har for Den norske kirke vært fullbooket, og mange vigsler for 2023 er allerede avtalt. Denne sommeren vil 76 par bli viet i Den norske kirkes regi i Tromsø, trolig enda flere i borgerlig vigsel på rådhuset. Det er flere som gifter seg borgerlig enn kirkelig.

Vigsler er ytterst forskjellige. Vi vier nyforelskede par og par som har levd lenge sammen, romantiske par, mer praktisk anlagte par, par som er i sitt andre eller tredje ekteskap, eldre par, kjendispar, par hvor den ene parten er svært syk, kanskje i UNNs vakre kapell. Vi vier folk av forskjellig kjønn og likekjønnede. Den norske kirke åpnet for det siste i 2017. Alle kirker kan benyttes.

Noen vigsler er gigantiske, kanskje planlagt i flere år. Musikere er hyra inn, blomsterdekorasjoner bestilt og programmet er trykt på det vakreste papir. Ingen ting er overlatt til tilfeldighetene, bortsett fra det tilfeldighetene selv finner på. Slikt er nok dyrt, men jeg har ikke lyst til å moralisere. Det er verre ting å bruke pengene på enn å feire kjærlighet. Andre vigsler er helt enkle. Brudeparet har tatt på seg noe fint, en går ut og spiser på en restaurant etterpå, eller en har laget noe godt hjemme. Jeg slår et lite slag for å vurdere det enkle.

De fleste kirkelige vigsler skjer i en kirke eller et kapell, men vi tillater også vigsler utendørs etter gitte regler og godkjenning av biskop. I sommer viet vi et par på Bakaromntiden 876 meter over havet....

Les mer i kronikken hos iTromso

Tilbake