Bare høydepunkter i årets TIK-festival


Tromsø Internasjonale Kirkefestival "Oppstandelse" har mer enn 20 arrangementer i årets program! - Alt fra filmer til fotokunst, forteller Kjell Riise entusiastisk.

Bilde: Kjell Riise  kan by på en innholdsrik og spennende festival. (Foto: Gry Dørnberg Olsen)

- Vi liker å sette en overskrift over kirkefestivalen. Den må være åpen for å favne mye, samtidig som den gjerne skal kunne peke på noe av kjernen i kirkas budskap, forklarer han fra galleriet i domkirka.

- Årets overskrift, oppstandelse (eallin på nordsamisk) peker nettopp på det aller viktigste: Jesu oppstandelse fra de døde er jo selve sentrum i hva kirka vil formidle. Samtidig er det i en festival mulig å ha litt oppstandelse, altså å gjøre noe litt på en annerledes måte enn vi pleier å gjøre. En sånn dobbelthet rommes i denne overskriften.

Programmet
Det er ingenting å si på entusiasmen for innholdet i årets kirkefestival:

- Vi har mer enn 20 arrangementer i årets program! Alt fra filmer til fotokunst. Og en hel rekke konserter i svært forskjellige sjangere. Høydepunkter? Det er jo ikke annet!

Barn og unge
I Elverhøy kirke vil man få møte barnekor fra ulike menigheter i en konsert til å bli glad av, forteller Riise.

- Sangglede er overskriften, og barn som synger av glede er noe helt for seg selv. I Domkirken kommer Tonje Unstad – kjent bl. a. fra barneplata Myggen og flua. Hun framfører sanger derfra i en gratiskonsert for store og små, fortsetter han. 

- Dessuten vil vi for første gang under TIK få muligheten til å oppleve en konsert med elever fra Kongsbakkens kreative musikkmiljø. Deres konsert i Domkirken har overskriften For all vår fremtids skyld. Overskriften er hentet fra Nordahl Griegs dikt Til ungdommen – en sang som synges med jevne mellomrom i kirka. Her heter det:

Her er ditt vern mot vold,
her er ditt sverd:
troen på livet vårt,
menneskets verd.

For all vår fremtids skyld,
søk det og dyrk det,
dø om du må – men:
øk det og styrk det!

 

Klassisk musikk
For noen er klassisk musikk ganske så fremmed. Mens andre vil ha et fattigere liv uten! Uansett, både Ensemble Hyperborea og Vokal Nord representerer utøvere av aller fremste kvalitet. Derfor er vi kjempeglade for at de begge vil gi konserter under festivalen. Ensemble Hyperborea har tidligmusikk som spesialitet, og markerer at det er 350 år siden den tyske komponisten Heinrich Schütz døde. Schütz blir regnet som den største tyske komponisten før Bach, og var av de fremste komponistene på 1600-tallet. Med flotte sangere og musikere på originalinstrumenter blir dette en opplevelse i Grønnåsen kirke. – Det proffe koret Vokal Nord har Bach på plakaten i Elverhøy kirke denne gangen, under overskriften Bach stjeler Bach. For det gjorde han, altså. Bach stjal fra Bach!

Han legger til: - I år har vi faktisk ingen orgelsafari slik vi pleier. I stedet har vi en orgelmaraton! På orgelgalleriet i Tromsdalen kirke har Wilhelm Sollie fra Kirkelig utdanningssenter i nord samlet et knippe organister, inkludert noen av byens kantorer, til å framføre samtlige orgelverk av den franske komponisten César Franck. Wilhelm vil fortelle om livet og verkene til komponisten, og både Annimari, Erlend, Linde bidrar – sammen med Wilhelm og flere andre.

Nyskrevet musikk
-
Gro Lillenes er den som gjorde oss oppmerksom på vokalgruppa Aurom: Tre unge kvinner som synger helt fabelaktig! De framfører et nyskrevet verk, O svage sind, både i Elverhøy kirke og i Hillesøy kirke!

Musikkonservatoriet
Studenter og lærere ved Musikkonservatoriet (Konsen) er viktige bidragsytere. I år har de en kveldskonsert i Kroken kirke, og de har ansvaret for de fleste lunsjkonsertene.

Skug
Onsdagens lunsjkonsert i Domkirken blir likevel annerledes: - Her er det gruppa Skug fra Musikkskolen som presenterer egenkomponert musikk. Takket være ny elektronikk har mennesker med funksjonsnedsettelse fått helt nye muligheter til å gi uttrykk for sin musikalitet og skaperglede. Dette blir en annerledes opplevelse!

Vandring mellom graver
Den uforlignelige Per Helge Nylund tar oss med på en vandring i dødens fotefar på Tromsø gravlund. Per Helge kan virkelig formidle historier! Dette arrangementet er nesten blitt for populært. Vi har faktisk måttet begrense deltakelsen ved å selge billetter på forhånd! Og mellom de to vandringene serverer Tromsø gravlunds vel kaffe.

Filmer
I samarbeid med Verdensteatret viser vi to filmer: Først Erik Poppes Utvandrerne. Egil André Erstad fra avisa Vårt Land vil innlede før filmen, og trekke tråder til dagens aktuelle hendelser. Og Medusa, filmen som både vant Aurora-prisen og Faith in Film-prisen på årets filmfestival i Tromsø. Her innleder Fartun Hussein fra Faith in Film-juryen.

Joik og kor
Nidarosdomens oratoriekor kommer fra Trondheim sammen med sin dirigent Karen Haugom Olsen og domkantor Petra Bjørkhaug.

- Sammen med gitarist, komponist og joiker Georg Buljo vil de presentere samiskinspirert musikk. Opprinnelig skulle en ny koralbok for de samiskspråklige salmebøkene vært ferdig nå. Den kommer neste år. Men dette trondheimsmiljøet har jobbet aktivt med å bli kjent med samiske musikkuttrykk på mange vis. I sommer framførte de Buljos nyskrevne verk Kalvskinnsangen i Nidarosdomen under Olavsfest. Jeg fikk gleden av å oppleve dette, og det var stort! Det er stort at de kommer til Tromsø nå. Og ansatte og tillitsvalgte i kirka i Tromsø er særlig invitert til denne konserten.

Avslutningskonsert
Noe av det aller siste som kom på plass, er faktisk avslutningskonserten. Vi er bare SÅ glad for at Tord Gustavsen sa ja til å komme! Tord er internasjonalt anerkjent jazzpianist. Han improviserer på eminent vis. Han er dessuten ansatt som kantor i Tanum menighet i Bærum, og kommer rett fra allehelgensgudstjenesten der for å spille på Steinway-flygelet i Domkirken. Det er bare å glede seg!

Utstilling
Arvid Sveen er en kunstner og fotograf som har dokumentert en rekke samiske helligsteder i nord.

- Bilder fra dette arbeidet presenteres i Domkirken under overskriften Mytisk landskap. Ved åpningen vil kunstneren være til stede. Kona hans, Alfhild Gruvstad, spiller fløyte akkompagnert av Erlend Karlsen. Og Tore Johnsen fra Kirkelig utdanningssenter i nord vil reflektere rundt utstillingen.

Denne utstillingen blir tilgjengelig i Domkirkens åpningstid.

En festival hvor kirke-Tromsø kan vise seg fram
TIK har vært arrangert hvert år siden 2006. Bak festivalen står Tromsø kirkeakademi, en økumenisk forening.

- Kirkene i Tromsø er hvor det aller meste skjer, og målet er å gi folk gode opplevelser i kirkene. Derfor er det også festivalgudstjenester både i Domkirken og i Tromsdalen kirke. Et styre bestående av Katarzyna Dominczak, Gro Lillenes, Sigmund Nesset, Marte Holm Simonsen, Stamen Stantchev og undertegnede har ansvaret. Jeg er så langt både styreleder og produsent. I gjennomføringen får vi dessuten hjelp av et knippe strålende frivillige.

Kjell har et ønske: - Jeg håper de ansatte i kirke-Tromsø bidrar til å gjøre arrangementene kjent. Alt ligger både på www.tikfestival.no og på www.facebook.com/tikfestival. Jeg skulle gjerne sett at flere både likte og delte arrangementene!

Her er programmet_

LØRDAG 29. OKTOBER

Tromsdalen kirke (Ishavskatedralen) kl. 19:
Fra Tråante til Romsa. Kr. 280 (Coop-medl. og stud. kr. 200)

SØNDAG 30. OKTOBER

Tromsø domkirke kl. 13
Åpning av TIK og av Arvid Sveens utstilling
Mytisk landskap. Innledning: Tore Johnsen. Gratis

Tromsø domkirke kl. 20
Marian og Snorre: Dass vs Duke.
Kr. 250 (stud. kr. 200). Bill.: viseklubbenspelt.no

MANDAG 31. OKTOBER

Rådhus-foajeen kl. 11.30: Lunsjkonsert. Gratis.

Kroken kirke kl. 20: Konsen presenterer

Händel-arier. Gratis

TIRSDAG 1. NOVEMBER

Tromsø domkirke kl. 12: Lunsjkonsert. Gratis.

Grønnåsen kirke kl. 20: Ensemble Hyperborea:

Heinrich Schütz 350. Bill. kr 250 (stud. 180)

Verdensteatret kl. 20: Utvandrerne: Emil André

Erstad innleder. Bill.: verdensteatret.no

Tromsø domkirke kl. 20: For all vår fremtids

skyld. Kongsbakken vgs. Gratis

ONSDAG 2. NOVEMBER

Tromsø domkirke kl. 12: Lunsjkonsert.

SKUG-senteret. Gratis

Elverhøy kirke kl. 20: Vokal Nord: Bach

stjeler Bach. Bill.: kr 250 (stud. 180)

TORSDAG 3. NOVEMBER

Tromsø domkirke kl. 12: Lunsjkonsert. Gratis

Elverhøy kirke kl. 18: Sangglede. Familiekonsert

med barnekor. Gratis

Verdensteatret kl. 18: Medusa. Fartun Hussein

innleder. Bill.: verdensteatret.no

FREDAG 4. NOVEMBER

Tromsø domkirke kl. 12: Lunsjkonsert. Gratis

Elverhøy kirke kl. 20: Aurom: O svage sind.

Kr 250 (stud. 180)

LØRDAG 5. NOVEMBER

Tromsø domkirke kl. 12: Tonje Unstad.

Familiekonsert. Gratis

Tromsdalen kirke kl. 13: César Franck-maraton.

Orgelgalleriet. Gratis

Hillesøy kirke kl. 18: Aurom: O svage sind. Gratis

Tromsø gravlund kl. 18 og kl. 20
I dødens fotefar. Forhåndskjøp bill. kr 100

SØNDAG 6. NOVEMBER

Tromsø domkirke og Tromsdalen kirke kl. 11:

Festivalgudstjeneste

Tromsø domkirke kl. 20: Tord Gustavsen –

Flygel-meditasjoner. Bill. kr 250 (Coop-medlemmer og stud. kr 180)

Tilbake